Ce îi dezvoltarea asta durabilă?

Ce îi dezvoltarea asta durabilă?

Scris de: Andreea Maria Giurgiu

Publicat pe 18 Septembrie 2020

 

No dragii mei, Muma Pădurii vă vorbește astăzi de dezvoltarea durabilă. 

Dezvoltarea durabilă (sau sustenabilă) îi folosirea resurselor planetei până în capacitatea de suport a mediului înconjurător, adică într-un ritm în care să aibă timp resursele neregenerabile ca petrolul, gazele naturale și cărbunele să se regenereze înainte de a fi consumate din nou, pentru ca oamenii să nu rămână fără.

Noi oamenii și toate activitățile noastre depind de resursele ce le luăm spre folosință de pe această planetă. Pentru a putea continua să trăim aici și peste zeci, sute de ani trebuie să consumăm resursele planetei numai în limita a ce poate ea produce în ritmul în care le poate ea produce. Asta înseamnă că trebuie să ne adaptăm și să ne temperăm atât modul, cât și cantitățile tuturor resurselor ce le consumăm, în toate aspectele vieții noastre și pe toată durata acesteia.

O societate ce se dezvoltă durabil ar consuma resursele planetei până în limita capacității planetei de a regenera acele resurse. Noi am început să trăim pe datorie, mâncând din resursele planetei ce trebuiau să ne țină de foame în anul următor încă din anul 1970 pe data de 29 Decembrie. De atunci, numărul zilelor trăite pe datorie a tot crescut. Anul acesta, limita a fost depășită pe data de 22 August 2020, adică acum puțin peste o săptămână, după cum se vede în graficul de mai jos.

 

Asta înseamnă, că dacă continuăm să consumăm în ritmul ăsta rezervele planetei, vom fi consumat toate resursele de petrol, cărbune și gaze naturale până aproximativ în anul 2060. Trebuie să ținem minte că fiecare kilogram/litru de combustibili fosili exploatați și consumați  ne aduce mai aproape, mai repede, de consecințele devastatoare ale schimbărilor climatice.

Fiecare persoană, conștientă de aceste informații sau nu contribuie ori pozitiv ori negativ la aceste probleme în fiecare zi a vieții sale. Chiar suntem deci tăți în aceeași oală și de noi depinde și a depins mereu cum ne arată prezentul și viitorul.

Muma Pădurii vă zice clar și răspicat că trăitul pe datorie nu se poate face la nesfârșit și din păcate pentru oameni, mama natură își colectează mereu datoriile la timp și cu dobândă, asta-i clar.

Cu cat amânăm să trăim diferit, sustenabil, cu atât vom plăti mai scump și mai curând. Deja am început să plătim și din câte se vede nu prea ne convine.

Ca și în fabula “greierele și furnica” de Jean de La Fontaine, dacă ne-am pregăti din timp, am putea tempera cele mai urâte din efectele schimbărilor climatice ce continuă să se înrăutățească de la an la an. 

Muma Pădurii vrea să știe, ce ziceți feți și fete frumoase, astăzi ce alegem, să fim furnicuțe sau greierași?

 

Înapoi la blog