Cum ar arăta România dacă am reîmpăduri-o

Cum ar arăta România dacă am pune mână de la mână să reîmpădurim - Muma Pădurii

Un copac aici,
un copac dincolo 
Inima-ți tresare 
Ce se vede-n zare?
O fi oare soarele,
Or fi căprioarele?

Închide ochii și imaginează-ți o zi de primăvară în care te plimbi prin pădure, soarele te încălzește din nou după atâta timp, auzi trilul păsărelelor, ciocănitoarele, frunzele foșnind și parfumul copacilor te îmbată de iubire și recunoștință. Te pui la umbră să te odihnești, și zărești o căprioară misterioasă cum se adapă la izvorășul de mai jos. 

Așa-i ce liniștitor e doar să te gândești la asta? Știai că în Japonia ‘îmbăierea cu păduri’ e o nouă formă de terapie? Sunt numeroase studii care dovedesc importanța contactului cu natura pentru bunăstarea noastră mentală (poți să le găsești pe acestea și multe altele în cartea Legături Pierdute - Johann Hari)

Dar să lăsăm la o parte orice altă țară pentru că niciuna nu are o conexiune atât de puternică cum avem noi cu natura. E sădită în noi dorința de pământ, ca o pornire ancestrală, ca «un glas al pămîntului».


2 comentarii


  • Andreea

    Da, asa este, tările mai bogate în general nu permit să fie exploatate cum ajung )fortate de circumstante) tările mai puțin bogate, la fel se întâmplă în multe alte tări cum sunt Brazilia, Indonesia etc. Plasticul ar trebui interzis da, în afară de partea ce se utilizează în sistemul medical spre exemplu, ar trebui sa fie printre singurele locuri unde să mai permitem utilizarea plasticului. Plasticul folosit în alimentație poate fi înlocuit complet după cum știm din propria experienta (din trecut), exista o vreme când nu doloseam plastic pentru a funcționa, plus că existe multe alternative prietenoase cu mediul acum de care ne putem folosi pentru a păstra beneficiile aduse de utilizarea plasticului cum ar fi păstrarea alimentelor proaspete mai mult timp însă fără sa mai folosim plastic. Înlocuire plasticului cu alternativele disponibile este necesar pentru a vedea o reducere a poluarii cu plastic semnificativa dar și reutilizarea (acolo unde se poate) plasticului ajută la reducerea deseurilor de plastic.


  • Daniela

    Este foarte adevarat ce spuneti in acest blog. Dar nu și pune nimeni întrebarea- cum de alte țări europene, vecine aici cu noi – și au păstrat pădurile, dar își bat joc de ale noastre ?
    Apoi – aș interzice plasticul în multe domenii. Pentru că nu poate fi interzis complet. Și producerea în cantitate mult mai mică a dacilor de gunoi și a pungilor. Iar oamenii să caute să nu le mai arunce pe cele curate. Să le folosim până se uzează suficient sau se murdaresc ireversibil.


Lasă un comentariu

Comentariile vor avea nevoie de aprobate înainte de publicare