Cum ar arăta România dacă orice efort pentru păduri ar fi încetat

Cum ar arăta România dacă orice efort pentru păduri ar fi încetat

De n-om planta și nu ne-om ridica glasu’
Vai de capu’ nost, gata ne-a fi ceasu’

Ți-oi vorbi domnește acum, 
să-nțelegi amu ce-ți spun.

Noi, meduzele și mult, mult, mult deșert. Ți-ar plăcea să trăiești într-o țară ca asta?

Ați văzut Mad Max? Vă amintiți strigătul lui Furiosa când The Green Place a dispărut? Nu am fi prea departe de universul acela distopic. ‘Fără copaci, nu mai există speranță.’

La momentul actual, conform Greenpeace România, România pierde 3 ha de păduri pe oră. Asta înseamnă 3 terenuri de fotbal pe oră. În plus, doar 1% din suprafața tăiată și exportată ilegal este descoperită.

Acum factual, rădăcinile copacilor se comportă ca niște pompe biologice care extrag apa din pământ, o transformă în vapori, o depozitează în atmosferă și contribuie la precipitații. 

Tot rădăcinile susțin pământul în cazul furtunilor și inundațiilor prin absorbția apei în sol. Fără copaci, pământul ar fi expus mai intens la secetă. Când ploaia ar veni, inundațiile ar fi dezastroase. 

Biodiversitatea ar avea enorm de suferit, numeroase specii ar dispărea pentru că habitatul lor ar fi distrus.

Știm prea bine că fiecare copac absoarbe dioxidul de carbon și elimină oxigen în schimb. Copacii tăiați eliberează tot dioxdul de carbon adunat pe perioada vieții. 

Și știm la fel de bine care e starea în care se află climatul nostru. Și nu ai nevoie de multe dovezi, au fost luate în calcul peste 70000 de incencii doar în pădurile din Brazilia, să nu amintim de Australia. 

Pe scurt, carbonul din aer ar afecta oceanele, ar distruge ecosistemul și am rămâne doar cu meduze. 

Înapoi la blog