De unde om mai avea apă potabilă

De unde om mai avea apă potabilă

Scris de: Andreea Maria Giurgiu

Publicat pe 16 Octombrie 2020

 

Muma Pădurii știe foarte bine care este importanța reală a apei în ciclul natural și cât de vitală este ea nu numai pentru oameni dar pentru toate viețuitoarele pământului. Ea mai știe și că civilizația așa cum o știm noi nu va supraviețui fără a avea accesul la apă asigurat. Voi știți?

Aprovizionarea globală cu apă devine din ce în ce mai problematică cu fiecare zi. Chiar și în țările dezvoltate, unde datorită cantității abundente de apă disponibile, aceasta este eronat luată de-a gata crezând că va fi mereu disponibilă. Valoarea apei crește pe zi ce trece în rândul oamenilor și al guvernelor. Nu degeaba se spune că apa va fi aurul acestui secol, așa că ce se va întâmpla exact cand vom rămâne fără?

Este ironic faptul că pe o planetă cu 70% apă oamenii nu au suficientă apă curată și sigură de băut. Dar apa dulce de pe Pământ reprezintă doar 3% din toată apa prezentă și mai puțin de 1% este disponibil, restul fiind prins în gheață (aisberguri, ghețari etc). Asta înseamnă că toate râurile, cursurile de apă, lacurile, acviferele și apele subterane care se așteaptă să susțină cei 7.8 miliarde de oameni de pe Pământ reprezintă mai puțin de un procent din totalul apei de pe planetă. Asta neluând în calcul faptul ca poluarea acestor surse de apă crește pe zi ce trece făcându-le nepotabile.

Aprovizionarea cu apă potabilă este esențială pentru reducerea bolilor și pentru îmbunătățirea sănătății generale a comunităților. Conform estimărilor WHO(World Health Organization), aproape 2/3 din decesele cauzate de bolile diareice sunt atribuite consumului de apă nepotabilă, canalizărilor insalubre și epurării incorecte a apei. Apa nepotabilă nu afectează organismul doar atunci când este consumată în mod direct, ci și când este utilizată pentru gătit, curățarea alimentelor sau ustensilelor de bucătărie. Consumul de apă nepotabilă sau consumul alimentelor ce au intrat în contact cu apa contaminată poate avea efecte adverse asupra sănătății, inclusiv boli gastro-intestinale, probleme de reproducere și tulburări neurologice. Milioane de oameni mor anual la nivel global datorită unor boli prevenibile datorită lipsei accesului la apă potabilă.

Contaminarea microbiologică cu viruși, bacterii sau paraziți (precum Salmonella, Giardia, Shigella, Campylobacter sau E. coli), care nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar care pot fi prezente în apa limpede, reprezintă principalul risc pentru sănătate apărut în urma consumului de apă din surse contaminate. Gastroenterita, hepatita virală, febra tifoidă și holera sunt principalele afecțiuni cauzate de consumul de apă potabilă.

Contaminarea chimică, deși mai puțin frecventă, asociată cu mediile industriale sau miniere, poate fi mult mai periculoasă pentru organismul uman. Contaminarea chimică este prezentă îndeosebi în țările aflate în curs de dezvoltare, preponderent în zonele rurale. Contaminanții chimici pot proveni din produsele chimice agricole, pesticide, reziduurile chimice din apa de ploaie, vopsele, etc. Contaminarea cu nitrați, asociată cu methemoglobinemia acută infantilă (intoxicația acută cu nitrați), este o problemă raportată în unele zone rurale din România. Majoritatea cazurilor de intoxicație acută cu nitrați sunt raportate la nou-născut, deși afecțiunea poate să apară la orice vârstă. Apa provenită de la fântână este principala sursă de contaminare cu nitrați. Jurnaliștii de la Recorder de exemplu au analizat calitatea apei care curge la robinetele din unele comune ale României în Mai 2020. În 892 dintre acestea s-au înregistrat depășiri la indicatori precum amoniu, nitriți sau bacterii de natură fecală, însă locuitorii nu au fost înștiințați de aceste nereguli.

Pe harta de mai jos putem vedea zonele cu risc ridicat dpdv al disponibilității resurselor de apă dulce.

 

Muma Pădurii este devastată când vede că umanitatea încă nu a înțeles cât de delicat este acest echilibrul și că el trebuie păstrat cu orice preț și nu acționează pe măsură și în concordanță cu acest adevăr.

Într-un prezent în care atât de mulți oameni nu au acces la apă potabilă de calitate, la care adăugăm nivelul în continuă creștere de poluare și efectele schimbărilor climatice, cum putem noi spera la un viitor mai bun? Toate aceste dovezi indică un viitor în care accesul la apă potabilă nu va fi posibil pentru o cantitate din ce în ce mai mare de oameni. Este un viitor sumbru însă foarte real care este din păcate mai aproape decât ne imaginăm majoritatea acum.

Orașul Cape Town are un climat mediteranean, cu ierni ploioase și veri uscate. Cele mai multe ploi din Cape Town cad în timpul iernii (mai-august). Suprafața Cape Town rezervele de apă sunt stocate în șase rezervoare majore, furnizate de precipitații, precum și o mică porțiune din surse de apă subterană. Sistemul de alimentare cu apă din Western Cape furnizează apă din aceste rezervoare prin distribuția sa de rețele. În mod normal, aproximativ 70% din apa furnizată este alocată utilizatorilor urbani și industriali, iar 30% pentru uz agricol.

Mai jos putem observa pe harta barajele din zona orașului Cape Town ce contribuie la alimentarea acestuia.

 

Criza apei din orașul Cape Town a fost o perioadă de penurie severă de apă în regiunea Western Cape, afectând în special marele oraș Cape Town. În timp ce nivelurile apelor barajelor scădeau din 2015, criza apei din Cape Town a atins un nivel maxim începând de la mijlocul anului 2017 până la mijlocul anului 2018, când nivelul apei a oscilat între 15 și 30% din capacitatea totală a barajului. La sfârșitul anului 2017, au fost menționate pentru prima dată planurile pentru „Ziua Zero”, o referință abreviata pentru ziua în care nivelul apei din barajele majore care aprovizionează orașul a scăzut sub 13,5 la sută. „Ziua Zero” anunța începerea restricțiilor de apă de nivelul 7, atunci când rezervele municipale de apă urmau să fie întrerupte în mare măsură și locuitorii ar trebui să facă coadă pentru rația zilnică de apă, făcând din orașul Cape Town primul oraș important din lume potențial să rămână fără apă. Criza apei a avut loc în același timp cu seceta (care este încă în curs de desfășurare) din Eastern Cape situată într-o regiune separată din apropiere.

Mai jos putem observa situația din Cape Town, a lacului Theewaterskloof, principala sursa de apa a orașului văzută din spațiu. Pierderea de apă poate fi văzută cel mai clar la cel mai mare baraj. Rezervorul deținea în Ianuarie 2018 doar 12% din capacitatea sa inițială.

 

La începutul anului 2018, după trei ierni concomitente cu precipitații scăzute, orașul Cape Town a anunțat că populația va trebui șă ia măsuri drastice pentru a evita să rămână fără apă - o situație denumită „Ziua Zero” - pentru prima dată în istoria orașului.

În Ziua Zero, majoritatea sistemului de distribuție a apei a orașului ar fi fost închis și apa ar fi fost distribuită prin conducte comunale către rezidenți și limitat la 25 litri de persoană pe zi, în conformitate cu planul World Health Organization (WHO) de urgență pe termen scurt și recomandările de supraviețuire ale acestora. La momentul anunțului cam 60% din populație utilizau în mod regulat mai mult de 87 de litri de apă pe zi.

Ziua nefastă zero a orașului Cape a fost amânată, în loc de 16 aprilie mai nou pe 11 mai, datorită unei donații generoase din partea fermierilor din provincia Western Cape. Pe 6 februarie, fermierii din nordul orașului și-au deschis barajele pentru a permite curgerea a aproximativ 10 milioane de litri de apă în orașul afectat de secetă. Această apă era un surplus rămas, iar în urma unei ședințe a fermierilor locali s-a decis să fie eliberat de aceștia pentru a putea fi folosit de oamenii din oraș.

Orașul Cape Town a implementat restricții semnificative de apă în încercarea de a reduce consumul de apă și a reușit să reducă consumul zilnic de apă cu mai mult de jumătate în martie 2018. Scăderea consumului de apă, combinată cu ploi puternice în iunie 2018, a condus la creșterea constantă a nivelului barajelor, iar orașul a putut amâna continuu estimarea pentru „Ziua 0”. În septembrie 2018, cu niveluri de baraj crescute la aproape 70%, orașul a început să atenueze restricțiile de apă, indicând faptul că cea mai gravă criză a apei sa încheiat. Ploile din 2020 au oprit efectiv seceta și deficitul de apă rezultat atunci când nivelurile barajelor au atins 95%.

Oamenii de știință din WWA (World Weather Attribution) au studiat efectul schimbărilor climatice asupra lipsei de precipitații care a dus la seceta din Cape Town și au constatat că a făcut ca evenimentul să fie de aproximativ trei ori mai probabil pe viitor.

Criza apei a avut impact economic, de sănătate și de siguranță extinse. Furnizarea de apă municipală pentru irigații și utilizare urbană are efecte pozitive sub form securității alimentare, a sănătății publice și a stabilității generale.

Din punct de vedere economic, seceta din Cape Town a dus la criza apei ce a dus mai departe la pierderea a 37.000 de locuri de muncă în provincia Western Cape și se estimează că 50.000 de persoane au fost împinse sub pragul sărăciei din cauza pierderilor de locuri de muncă, a inflației și a creșterii prețului alimentelor. Se estimează că criza apei va costa aproximativ 300.000 de locuri de muncă în agricultură și alte zeci de mii în sectoarele serviciilor, ospitalității și alimentației.

Agricultura este o industrie importantă în Western Cape. Industria vinului din Western Cape a atras 1,5 milioane de turiști în 2017 și, împreună cu industria fructelor de foioase, angajează aproximativ 340.000 de lucrători și contribuie cu mai mult de 10% la economia din Western Cape. Multe dintre culturi sunt intensive de apă; de exemplu, o podgorie are nevoie de 10-24 centimetri de apă pentru a supraviețui. În medie, sectorul agricol din Western Cape a trebuit să-și reducă consumul de apă cu 60% din 2017 până în 2018, rezultând în randamente mai mici și o pierdere economică estimată de 400 milioane USD, 30 000 de locuri de muncă și –20% la scăderea exporturilor. Unele estimări ridică cifra la 1 miliard USD.

Randamentele investițiilor din industria vinicolă și a fructelor locale sunt foarte mici, deși industria vinului produce unele dintre cele mai populare vinuri din lume. Acest lucru a dus la îngrijorarea că multe întreprinderi agricole riscă falimentul.

În ceea ce privește turismul, Cape Town este o destinație turistică majoră și este orașul care primește cei mai mulți vizitatori pe termen lung de pe continent. Industria turistică a fost, de asemenea, puternic afectată, cu o scădere a sosirilor, ocupării și traficului de vizitatori la atracții în ianuarie 2018, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017. Sectorul de cazare a raportat o scădere a ocupării cu 10%. Hotelurile au făcut compromisuri de serviciu, cum ar fi scoaterea dopurilor de baie, eliberarea de produse igienice pentru oaspeți, suprimarea apei la dușuri și fie golirea completă a bazinelor, fie umplerea lor cu apă sărată. În octombrie 2017, orașul a lansat una dintre inițiativele sale cheie, campania „Salvați ca un local”, cu accent pe implicarea turiștilor în intervențiile de secetă din întregul oraș.

Sărăcia hidrologică tinde să afecteze oameni care nu își permit să cumpere hrană sau apa necesară pentru ca societatea lor să devină mai bogată. În Cape Town este ilegală vânzarea apei din fântâni sau râuri, dar oamenii ar putea profita în continuare din transportul și forța de muncă asociată cu livrarea apei din alte zone. Cei care foloseau în mod semnificativ mai mult decât alocația zilnică de apă alocată de 50 de litri pe cap de locuitor pe zi au fost amendați între 35-210 USD. Cu toate acestea, acest impact a consolidat și mai mult diferența de sărăcie, deoarece amenda a fost relativ mică pentru cei bogați, dar paralizantă pentru rezidenții săraci.

În ceea ce privește sănătatea, profesioniștii din domeniul sănătății publice și-au exprimat îngrijorarea cu privire la bolile care ar putea fi răspândite prin contaminarea fecal-orală ca urmare a mai puține spălări a mâinilor. Companiile de sănătate publică, centrele de cercetare și furnizorii de sănătate erau, de asemenea, îngrijorați de impactul pe care criza apei l-ar fi putut avea asupra serviciilor de sănătate.

Igienizarea necorespunzătoare ar fi putut duce la boli diareice, care ucid 2,2 milioane de persoane în fiecare an la nivel mondial, majoritatea deceselor apărând în rândul copiilor mai mici de 5 ani. Cu o populație de aproximativ 4,3 milioane de locuitori și o densitate a populației de aproximativ 1500 pe kilometru pătrat, s-a sugerat că acest lucru ar fi putut duce la boli precum holera și alte tipuri de răspândire rapidă, fără o igienizare adecvată, în special în cartierele sărace din Cape Town. Fără apă curată, consecințele asupra sănătății publice ar fi putut fi sporite de insecte în apele murdare, care ar fi putut provoca răspândirea în continuare a bolilor. Oficialii au avertizat că bolile transmise de apă, precum holera, hepatita A și febra tifoidă, vor deveni probabil mai răspândite, pe măsură ce locuitorii au început să depoziteze apa în recipiente contaminate. În special răspândirea bolii era foarte probabil să apară ca urmare a utilizării maxime a 25 litri (6,6 galoane) de apă pe persoană pe zi, o cantitate insuficientă pentru a menține o igienă gospodărească. Acest lucru combinat cu utilizarea apei gri și încurajarea presei populare pentru a renunța la spălarea fructelor a crescut riscul de contaminare încrucișată. Un alt impact asupra sănătății publice ca urmare a crizei apei este lipsa de substanțe nutritive sau calitatea scăzută a substanțelor nutritive pe care o primesc indivizii. Datorită scurgerilor de apă, producțiile de culturi și animale sunt reduse cantitativ sau calitativ.

Riscuri pentru sănătatea muncii. Stațiile de duș de urgență și spălarea ochilor sunt o parte esențială a siguranței la locul de muncă pentru multe laboratoare și fabrici. Este necesară o alimentare constantă cu apă în caz de expunere chimică dăunătoare. Multe cerințe privind sănătatea și siguranța la locul de muncă au sugerat că dușurile de urgență ar trebui să poată pompa 75 de litri pe minut timp de minimum 15 minute. Dacă aceste stații de spălare ar fi fost interzise sau limitate, lucrătorii care manipulează substanțe chimice foarte corozive ar fi fost extrem de vulnerabili.

Îngrijirea copiilor. În case și orfelinate, copiii au fost unul dintre cele mai vulnerabile grupuri care ar fi putut suferi de efectele lipsei de apă asupra sănătății. Hrănirea, spălarea și sterilizarea articolelor necesare pentru îngrijirea copiilor necesită multă apă. În plus, dacă școlile din Western Cape ar fi avut robinetele închise în „Ziua Zero”, 1,1 milioane de copii ar fi rămas fără apă.

Riscuri de incendiu. Exista îngrijorarea că riscul de incendiu va crește pe măsură ce mediul și infrastructura devin din ce în ce mai uscate. Acest lucru a fost deosebit de important pentru amplasamentele industriale și depozite mari, deoarece focul pe un singur loc s-ar putea răspândi mai ușor la alte clădiri aflate în imediata apropiere. Sistemul de suprimare a incendiului ar fi putut, de asemenea, să fi eșuat din cauza presiunii reduse a apei în zonele situate mai sus.

Din păcate, concurenta pentru apa îi va avantaja mereu pe cei bogați în detrimentul celor mai săraci, așa cum s-a putut vedea în cazul Cape Town. În perioada în care consumul de apă a fost limitat au circulat mai multe videouri (filmate de cetățeni) pe grupurile de facebook (dedicate comunicarii online în comunitatilor afectate de seceta), unde se putea vedea clar ca în zonele rezidentiale apa nu numai că era disponibila non stop față de cartierele sărace însă era și irosită. Mai multe case au fost filmate în timp ce lăsau apa să curgă la furtun deși nu era folosită pentru nimic în acel moment.

Concurența pentru apă crește, deoarece creșterea populației determină cererea de apă potabilă și agricultură și pe măsură ce țările devin mai bogate. Populația orașului Cape Town a crescut de la 2,4 milioane de locuitori în 1995 la aproximativ 4,1 milioane până în 2015, reprezentând o creștere a populației cu 71% în 20 de ani, în timp ce stocarea apei din baraje a crescut doar cu 17% în aceeași perioadă. Impactul creșterii populației asupra cererii de apă este, de asemenea, adesea subestimat, deoarece prognozele nu țin seama pe deplin de utilizările indirecte ale apei de către individ prin producția de alimente și bunuri de larg consum.

Criza actuală a rezultat dintr-o combinație de factori, dar însă cel mai relevant și motivul principal ce le exacerbează pe toate celelalte este boom-ul populației globale. Pe măsură ce populațiile cresc, la fel și cererile lor asupra apei. Oamenii trebuie hrăniți, iar agricultura trebuie să aibă apă pentru a cultiva recolte și animale pentru consum. Acest lucru pune o presiune uriașă pe apa disponibilă.

Din fericire, se pare că generația actuală a început să ia în considerare și aceste probleme de mediu cand ia decizia de a avea copii sau nu comparativ cu generațiile trecute. Din păcate însă, accesul la contracepție, situația financiară, nivelul de educație și aspectul social încă nu lucrează în favoarea acestei soluții.

Ca parte din soluții pentru mitigarea acestei crize din Cape Town, s-au încercat atât creșterea ofertei, cât și reducerea cererii de apă în sistemul de alimentare cu apă din Western Cape. Multe persoane și companii au încercat, de asemenea, să își reducă dependența de sistemul municipal de apă pentru a-și proteja propriile aprovizionări cu apă. Această criză a apei a stimulat cercetarea și investițiile în sisteme alternative de apă, care în cele din urmă pot ajuta la prevenirea altor orașe de a cădea în același grad de deficit de apă. De asemenea, a subliniat necesitatea unei planificări pe termen mai lung într-un oraș în care schimbările climatice vor exacerba provocările tehnice, legale și instituționale ale livrării apei la niveluri ridicate de inegalitate. Combinația dintre schimbările climatice și creșterea populației în zonele urbane înseamnă că alte orașe se vor confrunta cu secete severe similare și ar putea fi nevoie să ia în considerare metode alternative de obținere a apei.

Pentru a asigura o sursă de apă pentru oamenii săi, un guvern poate construi un baraj, dar barajele au și dezavantaje. Datorită suprafeței lor mari, pierd multă apă din cauza evaporării. Și, de asemenea, servesc ca situri de colectare involuntară a sărurilor naturale găsite în apa dulce. Aceste săruri se acumulează în timp, iar terenurile cultivate irigate dintr-un baraj pot deveni otrăvite din concentrațiile de sare. Acest lucru poate duce la pierderea alimentelor - nu numai culturile în sine, ci și vacile, porcii și găinile care mănâncă boabele afectate.

Multe civilizații au înflorit și apoi au eșuat sau s-au destrămat. Există multe motive pentru aceasta, dar mulți istorici indică trei modele în căderea civilizațiilor: schimbarea internă, presiunea externă și colapsul sistemelor de mediu. Căderea civilizațiilor nu este niciodată rezultatul unui singur eveniment sau model.

La fel ca și decizia fermierilor din Februarie 2018 din zona Cape Town de a lasa 10 mil de litri de apă să fie redirecționați către oraș, decizia crescândă a generației actuale de a nu face copii merită sa fie felicitată nu atacată deoarece dincolo de faptul că este o decizie personală care nu ar trebui să fie stigmatizată, această decizie ne permite nouă, oamenilor ce suntem deja aici un avantaj în lupta împotriva schimbărilor climatice și o speranță reală la un viitor sustenabil pe această planetă.

La nivel individual cu toții contribuim în fiecare zi, la soluție ori la problemă cu fiecare decizie luată, de la dușuri mai scurte, la reducerea consumului de produse animale, la folosirea sticlelor reutilizabile în loc de plastic, la a nu face copii. Este timpul sa nu ne mai gândim numai la noi și la ce dorim acum pe moment ci și la cum deciziile noastre îi afectează pe ceilalți și la viitorul pe termen lung și să îi sprijinim pe cei care iau aceste decizii pozitive pentru binele mai mare și beneficiul tuturor.

Muma Păduri încă speră că vom învăța din experiențele și greșelile noastre și ne vom redresa începând de azi, pentru ca demult nu mai este timp de amânări. Voi ce credeți? Dacă vă uitați la propriile obiceiuri și decizii voi unde vedeți că ne îndreptăm?

Înapoi la blog