Dovada că și copacii au inimă

Dovada că și copacii au inimă

Scris de: Andreea Maria Giurgiu

Publicat pe 25 Septembrie 2020

 

Muma Pădurii vine astăzi cu un subiect de suflet și anume inima pădurilor, inimă ce se află în fiece copăcel și fiece plantă de pe suprafața pământului. Viață este peste tot dacă te uiți suficient de atent.

Știm că floarea-soarelui urmărește mișcările soarelui. La căderea nopții, unele flori își închid petalele. Unele leguminoase prezintă și mișcări de somn. Mai știm și că unele plante se mișcă odată cu ciclul circadian. Dar copacii?

Muma Pădurii știe ce efort fac arborii pentru a fi de folos tuturor vietăților ce depind de ei, deși la prima vedere ei nu par să facă cine știe ce. Ocazional ramurile lor se mai leagănă în briză și uneori le mai cad frunzele, atât putem noi vedea când nu ne uităm atent, însă se pare că se întâmplă mult mai multe cu copacii decat am crezut până acum.

În studiul său din 2017, Zlinszky și colegul său Anders Barfod au folosit scanarea cu laser terestru ca să monitorizeze 22 de specii de copaci pentru a vedea cum se schimbă forma coroanelor lor. Măsurătorile au fost luate în sere noaptea pentru a exclude soarele și vântul ca factori ai mișcărilor copacilor.

Deși până acum s-a crezut că transportul pe apă este un proces continuu, acest nou studiu sugerează că nu este chiar așa. Oamenii de știință au descoperit că toți arborii afișează impulsuri pe parcursul nopții. În mai mulți copaci, ramurile se mișcau în sus și în jos cu aproximativ un centimetru cam la fiecare două ore.

După ce au studiat activitatea copacului nocturn, cercetătorii au venit cu o teorie despre ce înseamnă mișcarea. Ei cred că mișcarea este un indiciu al pompării apei din rădăcinile lor în restul corpului. Este, în esență, un tip de „bătăi ale inimii”.

Dar cercetătorii încă nu înțeleg pe deplin cum funcționează mișcarea de „pompare”. Acestea sugerează că trunchiul stoarce ușor apa, împingând-o în sus prin xilem, un sistem de țesut din trunchi a cărui sarcină principală este de a transporta apă și substanțe nutritive de la rădăcini la lăstari și frunze.

 

Ritmul mișcărilor înregistrate al unui arbore de Magnolia Grandiflora în diferite părți ale acestuia

 

Mișcarea pe termen scurt a copacilor este legată de modificările presiunii apei. Potrivit echipei, mișcările abia detectabile ale copacilor și ale altor plante ar putea servi drept un semnal important al sănătății lor: „Credem că detectarea anomaliilor mișcăriilor de peste noapte ar putea deveni un instrument eficient de diagnostic pentru stresul sau bolile din culturi”, a spus Anders S Barfod, profesor asociat la Universitatea Aarhus, Departamentul Ecoinformatică și Biodiversitate.”

„Acest lucru va deschide oportunitatea pentru o intervenție timpurie, care nu este doar eficientă din punct de vedere al costurilor, ci și mai ecologică.”

Muma Pădurii speră că aceste vești vă vor face să înțelegeți un pic mai bine rolul și importanța acestor giganți tăcuți ce luptă în războiul climei în prima linie.

Înapoi la blog