Teodor Frolu

Teodor Frolu

Scris de: Andreea Maria Giurgiu

Publicat pe 9 Octombrie 2020

 

Îi face mare plăcere Mumei Pădurii să va facă cunoștință cu încă un om minunat pe nume Teodor Frolu. 

În anul 2009 Teodor, mergând cu caiacul prin Deltă pe canale alături de alți câțiva tovarăși și ajuns după 5 zile la Sf. Gheorghe, a avut o revelație. Mai târziu el a realizat că acela a fost momentul determinant și inspirația pentru proiectele ce le-a întreprins de atunci.

Adept al mișcării slow food, a declanșat această mișcare în România în anul 2007 organizând prima piață de produse românești de după anii 90’.

Datorită asocierii lui cu aceasta mișcare a avut ocazia să îl întâlnească pe Ivan Pațachi, eroul copilăriei sale, cu ocazia participării în juriul unui festival ținut în Deltă.

După experiența sa din Delta Dunării, Teodor ne spune cum a învățat din perspectiva relației om-natura că trebuie să ne schimbăm felul în care folosim resursele ce le avem la dispoziție. Că ar trebui să înțelegem filozofia și mecanica proceselor, ca să valorificăm elementele disponibile  cu un strop de inovație, adaptandu-le vieții moderne, în timp ce protejăm natura de care depindem. În alte cuvinte practicând o economie circulară păstrând în același timp cultura tradițională intactă.

Developând niște fotografii de textură făcute în natură, a realizat cât de importantă este integrarea elementelor naturale nu numai în arhitectură, el arhitect fiind, dar și în elementele de zi cu zi, de exemplu conceptul slow food.

Luand elementele specifice deltei, adică lotca, lipoveanul și apa, combinand experiența lui completă din Deltă, ce a fost foarte strans legată de experiența bărcii în sine – canotca a luat naștere – construită la fel ca și o canoe, însă cu aspect de lotcă. Atunci a luat naștere RO-mania promovând turismul în Deltă utilizând aceste bărci. A urmat un centru de turism de bărci care în ultimii 10 ani a crescut foarte mult în ciuda scepticismului inițial.

A urmat brandul de haine Pațaichi, folosind cânepa ca materie primă și urmărind toate procesele necesare acestora folosind experiența cercetării apoi în procesul de creație.

„Dacă un proces este sincer și valoros dpdv al calității, acel produs își va găsi locul și succesul în timp” spune Teodor.

Muma a fost încântată să cunoască un om atât de vrednic ce s-a gandit la natură în cam tot ce a întreprins, voi ce ziceți flăcăi și fete, v-a plăcut?

Înapoi la blog