Valoarea adevărată a lemnului

Valoarea adevărată a lemnului

Scris de: Andreea Maria Giurgiu

Publicat pe 16 Septembrie 2020

 

Noh frumoșilor, astăzi Muma Pădurii vă povestește despre un om tare fain pe nume Alin Useriu, care, plecat în Germania dar revenit în România, o devenit fondator și președinte Tășuleasa social. 

Așa cum spune și Alin, “Lemnul este cu noi din leagăn și pană în sicriu”, depindem de pădure și ea depinde de noi, este alături de noi, ne sprijină și îmbătrânește odată cu noi dacă o lăsăm.

Mumei Pădurii îi place foarte tare că Alin o înțeles excelent valoarea reală a lemnului din pădure: “Lemnul are o valoare mai mare decat bușteanul, la noi (în România) din pădure vedem doar lemnul.” Ori, adevărata valoare a lemnului îi diferită de la o regiune la alta, pentru a afla valoarea reală a unei păduri trebuie luat în calcul biodiversitatea adăpostită aici dar și beneficiile pe care pădurea în viață le aduce prin existența sa: fixarea solului și creșterea fertilității lui, aducerea ploilor, păstrarea umidității aerului și îmblânzirea temperaturilor extreme atat vara cât și iarna, prevenirea alunecărilor de teren, crearea condițiilor propice pentru păstrarea echilibrului unor ecosisteme funcționale și protejarea nu numai a animalelor ce sălășluiesc în ea ci și a oamenilor ce trăiesc și depind de integritatea ei. 

La noi în țară “un pom în viață înseamnă 800-2.500eur pe an.” Asta-i valoarea reala a unui arbore, nu prețul la metrul cub cu care îl vând cei ce îl taie fără voie. Gândiți-vă deci cât de prețioasă îi pădurea asta a noastră pe care o tăiem. Nu ar trebui să uităm că mai toate marile civilizații antice s-or prăbușit pentru că or luat din resursele naturale (cel mai adesea chiar lemnul) pană n-or mai avut de unde și așa or intrat într-un colaps din care nu or mai putut să-și revină.

“Noi avem în România 2.8 mil de ha de pădure certificate FSC (Forest Stewardship Council).” Asta înseamnă jumătate din pădurile patriei noastre. No, astea-s exploatate la cele mai înalte standarde actuale. Ce trebuie noi sa facem îi să vedem unde se fac tăierile ilegale și să mergem să rezolvăm acolo. Muma Pădurii știe ca lemnul ne este necesar vieții așa că noi trebuie să învățăm cum să luăm așa încât să ne poată fie bine tuturor mult timp de acuma încolo, nu doar acu’. Să protejăm Muma, că din pădurea ei luăm și pădurea nu-i nesfârșită.

Înapoi la blog