Vrei aer mai curat de Crăciun?

Vrei aer mai curat de Crăciun?

Cu, sau fără brad, aceasta este întrebarea...

1. Fără pom de Crăciun

Cea mai prietenoasă cu mediul variantă de pom de Crăciun este chiar lipsa acestuia.

De ce să nu cumpărăm un brad/molid de Crăciun? 

Copacii comercializați cel mai adesea ca pomi de Crăciun (molizi, pini și brazi) acționează ca niște capcane de metan. Din păcate, ei nu pot face acest lucru din sufrageria dvs. De aceea trebuie să plantăm mai mulți molizi, pini și brazi și să nu mai tăiem copaci sănătoși pentru a îi avea în casă timp de doar câteva zile de sărbători. 


2. Molid/brad la ghiveci

Îm cazul în care țineți neapărat să aveți pom de Crăciun în casă, o variantă mai puțin nocivă (numai dacă este făcută corect de la început și până la capăt) ar fi un pom viu (la ghiveci).

Acesta nu trebuie să fie ținut în casă mai mult de 7 zile pentru ca aerul uscat și cald prezent în casă determină copacii să își rupă somnul de iarnă, ceea ce face imposibilă mutarea acestuia înapoi afară fără a provoca vătămări din cauza frigului (aka a îi omorî)

Introducere și scoaterea lor trebuie să se facă treptat, cu diferențe de câte nu mai mult de 5 grade celsius la fiecare 24 de ore (de exemplu, dacă afară sunt 0 grade celsius și în casă 25 grade celsius, va dura 5 zile și 5 mutări treptate, atât la introducerea acestuia cât și la scoaterea lui din casă înainte de replantarea din primăvară (în cazul în care ierna din regiunea dumneavoastră are temperaturi sub ingheț - ca România).


3. Pom tăiat sau pom din plastic

Dacă argumentele de mai sus nu au fost suficiente pentru a vă face să va răzgândiți în privința pomului de anul acesta și nu doriți să vă bateți capul cu un pom la ghiveci...dintre cele 2 variante de mai sus pomul natural este superior celui din plastic (numai în cazul în care nu aveți deja un pom din plastic gata să fie folosit undeva în casă).

Dacă ați ales să luați un pom natural anul acesta și doriți cumva să atenuați efectele negative asupra mediului (și a noastră) ce vin odată cu cumpărarea, folosirea și eliminarea lui puteți să:

- reduceți parțial amprenta de gaze cu efect de seră prin măcinarea pomilor de Crăciun folosiți și răspândirea mulciului pentru returnarea materiei organice în sol, asta poate contribui la returnarea parțială a carbonului stocat din materia lemnoasă în sol. 

Ce NU ar trebui să faceți:

- să aruncați pomul natural la gunoi este cel mai nociv mod de a scăpa de pomul de Crăciun deoarece toate acele gaze cu efect de seră prinse în materia vegetală a pomului vor fi eliberate toate în atmosferă unde vor contribui și grăbi astfel frecvența și intensitatea fenomenelor climatice extreme nu numai pe termern scurt imediat dar și lung.

Dacă aveți un pom de Crăciun fals și vreți să îl folosiți, ar trebui să știți ca aceștia sunt de obicei realizați din clorură de polivinil (cunoscută și sub denumirea de PVC), un plastic NERECICLABIL care produce agenți cancerigeni în timpul producției și pe durata lui de viață (care este practic infinită din moment ce plasticul nu se degradează niciodată ci doar se fragmentează până ajunge la dimensiuni invizibile ochiului în timp).

Pomii de Crăciun artificiali sunt atât neregenerabili, cât și poluanți. De asemenea, pentru a crea efectiv acele, plumbul este adesea folosit - și plumbul poate avea o serie de efecte negative semnificative asupra sănătății, inclusiv afectarea rinichilor, a sistemului neurologic și a sistemului reproductiv.

Dacă și după aceste avertismente tot doriți să aveți un pom de Crăciun din plastic în casă, sigurați-vă că îl veți folosi an de an timp de cât mai mulți ani deoarece un copac fals ar trebui folosit de cel puțin 20 de ani pentru a fi mai "durabil" decât unul natural.

În realitate, nu este nimic sustenabil în alegerea unui pom de Crăciunc(nici chiar la ghiveci, deși această variantă este cea mai "prietenoasă" cu mediul), nici natural însă cu atât mai mult unul din plastic.

...iar răspunsul este fără!

În loc de variantele de mai sus, haideți să încercăm împreună să fim solidari cu pădurea și cu mediul și să incropim așa cum știm noi mai bine un brăduleț din cărți ori beteală ce avem deja în casă. Doar iubim și natura, nu doar sărbătorile!
Înapoi la blog